Ouderdomspensioen bij scheiden


Ouderdomspensioen bij scheiden

Ouderdomspensioen bij scheiden
Bij een scheiding heeft je ex-partner recht op een deel van jouw opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk. Dit is wettelijk vastgelegd en hoeft niet tijdens de scheiding via de rechter afgedwongen te worden. Wel hebben jullie samen de optie om van de wet af te wijken. Dit houdt in dat jullie afspraken kunnen maken over de hoeveelheid pensioen die je ex-partner gaat ontvangen.

Hoe werkt het
Als jullie zijn gescheiden heeft je ex-partner dus recht op de helft van je ouderdomspensioen. Dit wordt uitgekeerd vanaf het moment dat jij met pensioen gaat. Je ex-partner kan er dus niet eerder aanspraak op maken. Mocht je ex-partner komen te overlijden, dan krijg je je helft weer terug. Kom jij te overlijden, dan stopt de voorziening naar je ex-partner toe.

Op tijd melden
Je hebt tot twee jaar na de scheiding de tijd om een melding te maken bij je pensioenuitvoerder. Vanuit daar wordt dan alles geregeld en worden de uitbetalingen in gang gezet zodra je met pensioen gaat. Geef je niet binnen twee jaar aan dat je gescheiden bent, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het overmaken van het ouderdomspensioen naar je ex-partner. Dit kun je regelen via een formulier van de Rijksoverheid.

Afwijken van de wet
Hoewel het wettelijk geregeld is dat je ex recht heeft op een deel van het pensioen, hoeven jullie je daar niet aan te houden. Als jullie in goed overleg besluiten dat het pensioen van degene blijft die het heeft opgebouwd, dan sta je volledig in je recht om dat te doen. Dit moet dan wel vastgelegd worden en dit kun je laten doen door een advocaat of notaris.
Het is wel belangrijk om te onthouden dat de regels rondom pensioenverdeling alleen gelden voor het ouderdomspensioen en het partnerpensioen. Je eigen opgebouwde AOW is gewoon voor jou zelf en dat hoef je na een scheiding niet af te staan.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over pensioen