Zorg en opvoeding


Zorg en opvoeding

Zorg en opvoeding na een scheiding
Na een scheiding kan de opvoeding van de kinderen er anders uit gaan zien. Zo kan het gebeuren dat jij toch andere opvattingen hebt dan je partner als het gaat om bedtijd, of zelfs om grotere dingen. Daarom wordt er tijdens de scheiding een ouderschapsplan opgesteld waarin jullie afspraken maken over de opvoeding en de zorg van de kinderen.

Samen verantwoordelijk
Ook al wonen de kinderen voornamelijk bij één ouder, jullie zijn samen nog steeds de gezaghebbende opvoeders. Daarom hebben jullie allebei iets te zeggen over hoe de opvoeding van de kinderen eruit ziet. Zorg er daarom voor dat jullie het eens worden over belangrijke zaken, zoals de schoolkeuze. Je kind profiteert er namelijk totaal niet van als jullie het oneens zijn.

Kind is boos
Ook na de scheiding kan je kind nog emotioneel in de war zijn vanwege de veranderingen die er in zijn of haar leven zijn opgetreden. Zorg er daarom voor dat jij en je partner je kind hierin opvangen en regelmatig met ze praten. Zo kun je veel onzekerheden bij ze opvangen en ervoor zorgen dat ze steeds meer en beter kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Hou er wel rekening mee dat je kind zich in het begin best tegen je kan gaan verzetten en op dat moment sta je er alleen voor. Probeer dit waar mogelijk te communiceren met je ex-partner, zodat jullie hier afzonderlijk met je kind aan kunnen werken.

Samen met andere kinderen
Soms helpt het om je kind in contact te brengen met andere kinderen wiens ouders al langere tijd zijn gescheiden. Die kan veel onzekerheden bij je eigen kind wegnemen door te vertellen hoe het er bij hem of haar thuis aan toe is gegaan. Een scheiding kan voor sommige kinderen namelijk ook een opluchting zijn als het vooraf ging aan veel ruzies in huis.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen