Depressie


Depressie

Je leven stort in
Niemand hoopt dat het gebeurd maar je kunt in een situatie terecht komen waarin je het helemaal niet meer ziet zitten. Alles zit tegen en je ziet nergens heil meer in. Je ontdekt dat je in een depressie zit en je weet niet hoe je nu verder moet. Nu heb je echt steun en hulp nodig. Die steun en hulp is er altijd via de huisarts. De huisarts kan je helpen om te bepalen welk vervolgtraject voor jou het beste is.

Depressie na een geboorte
Een zwangerschap kan een mooie tijd zijn gevolgd door een nog veel mooiere en waardevolle tijd na de geboorte. Helaas gaat dat niet altijd voor iedereen op. Een vrouw kan na een geboorte of miskraam in een postpartum depressie terechtkomen. Deze vorm van depressie is heftig met name omdat als deze depressie ontstaat na ene geboorte ook van invloed kan zijn om het pasgeboren kind. Dan is veel hulp uit de naaste omgeving geboden. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om deze depressie boven te komen en om weer te kunnen genieten van het leven.

Altijd somber en lusteloos
Sommige mensen voelen zich voortdurend depressief. Dat noemen we dan manisch-depressief en dat is een ingrijpende vorm van depressie. Als je wereld altijd zwart is en je ziet nergens een lichtje aan de horizon dan wordt diezelfde wereld heel klein. En een kleine wereld biedt geen perspectief. Die depressie hoeft niet altijd aanwezig te zijn. Je kunt best tijden hebben dat er ogenschijnlijk niets aan de hand is. Voor de buitenwereld is het dan moeilijk te bevatten dat er een andere wereld achter die vrolijkheid schuil gaat.

Omgaan met depressie
We kennen gelukkig veel trajecten die kunnen worden ingezet om depressies in te dammen. Dat wil zeggen dat je hulpmiddelen krijgt op het gebied van begeleiding, therapie en medicijnen om de depressies de baast te kunnen zijn. Het is immers een kwestie van leren omgaan met de ongemakken van een depressie, voor jezelf maar ook voor je omgeving.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over gezondheid