Wat doet een mediator wel en niet?


Wat doet een mediator wel en niet?

Mediator inschakelen
Scheiden is naar. Een weg wat je inslaat waar je eerder niet op had gerekend. Zeker niet als net uit een jarenlang huwelijk komt en ontdekt dat er toch geen weg meer uit is voor jullie samen. Een mediator kan in dit geval helpen om een uitweg te vinden, ondanks alle pijn en verdriet. Een mediator zal mensen bijstaan als derde, neutrale partij om de belangen van beide partijen te proberen te behartigen.

Verschil mediator en advocaat

Een lastige opgave wellicht, maar zonder meer eentje waar men toch vaak in slaagt. Met mediation lost u samen met de mediator en de andere partij het conflict op. Het grote verschil met advocaten en rechters is dat de mediator geen standpunt inneemt. Advocaten vechten voor uw belangen als het ware, waar mediators erop toegelegd zijn om een midden weg te vinden.

Samen tot de oplossing
Een mediator zal u voorzien van de begeleiding die nodig is om samen tot een oplossing te komen. U denkt zelf mee en werkt ook actief mee aan een oplossing, waar anderszins een advocaat vooral voor u in de boeken gaat zitten wroeten. De oplossing zal dan ook door uzelf aangedragen moeten worden, in samenspraak met de andere partij.

Mediator is onpartijdig 

Een mediator zal ook nooit partij kiezen. Deze blijft onafhankelijk en neutraal. Daarnaast is er ook sprake van vertrouwelijkheid en geheimhouding. Een mediator zal uw persoonlijke, gevoelige kwesties niet met buitenstaanders bespreken. Je zou dus kunnen spreken van een beroepsgeheim. Een mediator zal ook alleen aan het werk kunnen gaan als beide partijen ermee instemmen. U kunt niet zelf beginnen met mediation, dat biedt namelijk niet de optie om onpartijdig te werk te gaan.