Woning verkopen


Woning verkopen

0987432189401

Woning verkopen na een scheiding
Bij een scheiding is jullie huis een van de belangrijkste bezittingen die of verdeeld of verkocht moeten worden. Het is in de meeste gevallen de plek waar jullie een gezin hebben gesticht, dus het zal veel emotionele herinneringen met zich meebrengen. Toch moet er een besluit genomen worden wat ermee gaat gebeuren. Verkopen is een goede optie, want op die manier kunnen jullie allebei een nieuwe start maken.

Overwaarde of onderwaarde
Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dan is de verdeling vrij simpel: allebei de helft. In geval van een koophuis moet er dan gekeken worden naar de overwaarde of eventuele onderwaarde. In geval van overwaarde wordt de winst gewoon tussen jullie verdeeld.

In geval van onderwaarde, waarbij je huis in de loop der jaren minder waard is geworden, is er sprake van een schuld. Die wordt ook verdeeld. Als jullie het huis gaan verkopen kun je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat je winst maakt, maar dat is ook afhankelijke van de woningmarkt.

Huwelijkse voorwaarden
Als jullie zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, is waarschijnlijk vooraf vastgelegd wie het huis krijgt bij een eventuele scheiding. Als dat het geval is, hoef je bij de verkoop niets af te staan aan je ex-partner, behalve als diegene een investering heeft gedaan waardoor de waarde is verhoogd. De winst die je dan behaald in de verkoop moet dan alsnog gedeeld worden met je ex.

Laat je informeren
Het verkopen van je huis na een scheiding is een wat ingewikkeldere zaak dan wanneer je gewoon een huis verkoopt. Laat je daarom tijdens het gehele proces goed informeren over alles wat er staat te gebeuren. Op die manier is zowel voor jou als voor je ex-partner duidelijk wat er te verwachten valt.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over woning