Co-ouderschap stopzetten


Co-ouderschap stopzetten

8912035682739615

Co-ouderschap beëindigen
Via het co-ouderschap is het zo geregeld dat jij en je ex gezamenlijk zorg dragen aan de kinderen. Dit betekent dat jullie kinderen evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen en dat jullie allebei evenveel bijdragen in de kosten voor zorg en opvoeding. Dit kan een fijne vorm van ouderschap zijn na een scheiding, maar het is niet voor iedereen geschikt. Daarom is stopzetten een optie. Hier zijn verschillende scenario’s voor.

Kind wordt meerderjarig
Als je kind bijna meerderjarig is, kun je het co-ouderschap voor die tijd nog wel even laten bestaan. Je kind kan er namelijk voor kiezen om het co-ouderschap stop te laten zetten zodra hij of zij meerderjarig is. Dit komt vooral voor als je kind gaat studeren en op kamers gaat. Dan komt toch het punt dat ze voor zichzelf moeten gaan zorgen en dan is co-ouderschap niet meer nodig.

Verhuizen
Als jij of je ex-partner wil gaan verhuizen, dan moet het co-ouderschap stopgezet worden. Dit kan namelijk alleen bestaan als de ouders dicht bij elkaar wonen. De verhuizing kan overigens alleen doorgaan als de co-ouder hier toestemming voor geeft, omdat het meestal leidt tot het minder zien van de kinderen. Het functioneren van het co-ouderschap komt hiermee in gevaar.

Andere situaties
Je kind kan het ook zelf aangeven, bijvoorbeeld als je ex-partner afspraken niet nakomt. Je kind geeft dan aan liever bij jou te komen wonen omdat het daar beter gaat. Dan kan het co-ouderschap worden stopgezet en krijg jij je kind voor het overgrote deel van de tijd. Er moet dan wel een nieuwe omgangsregeling worden opgesteld. Verder stopt het co-ouderschap automatisch bij overlijden van één van de ouders. Verder kunnen jullie het besluit ook in goed overleg doen of via een advocaat.

Niet even geregeld
Hou er rekening mee dat het wijzigen of beëindigen van een co-ouderschap niet makkelijk te regelen valt. Je moet de rechter kunnen overtuigen met goede argumenten. Ook voor het aanpassen moet je naar de rechtbank en heb je een advocaat nodig. Je kunt vooraf ook juridisch advies aanvragen over het stopzetten of wijzigen van het co-ouderschap.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen