Omgangsregeling wijzigen


Omgangsregeling wijzigen

7816352987251

Omgangsregeling wijzigen na scheiding
Jullie zijn gescheiden en tijdens de scheiding is er een omgangsregeling opgesteld voor de kinderen. Hierin staat precies omschreven wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Ook feestdagen en verjaardagen zijn hierin opgenomen.

Jullie hebben daarnaast een ouderschapsplan waarin de zorg en opvoeding van de kinderen is vastgelegd. De omgangsregeling ligt niet vast, hier kunnen om verschillende redenen wijzigingen in worden aangebracht.

Kind geeft het aan
Hoe vervelend het ook kan zijn, je kind kan aangeven dat hij of zij liever meer tijd doorbrengt bij één ouder. Dit kan bijvoorbeeld omdat de ouder in kwestie een nieuwe relatie is aangegaan waar je kind niet blij mee is, of hij of zij is zoveel aan het werk dat het kind vaak alleen thuis is. In zo’n geval kan de omgangsregeling (tijdelijk) aangepast worden.

Onveilige situatie
Een meer zorgwekkender scenario is dat je kind onveilig is bij één van de ouders. Je kunt signalen opvangen dat je ex bijvoorbeeld aan de drank is, waardoor de omgeving voor je kind niet meer geschikt is om in op te groeien.

Daarnaast kan ook blijken dat de ouder in kwestie niet in staat is om voor het kind te zorgen. Ook in dat geval kan de omgangsregeling worden aangepast, maar je kunt ook nog een stap verder gaan. In geval van onveilige situaties zal de rechter het omgangsrecht voor bepaalde tijd stopzetten.

Communiceer met je kind
Een omgangsregeling is vooral in het eerste jaar flink wennen, vooral voor je kind, want die was gewend aan een vertrouwde thuissituatie. Zorg er daarom voor dat je over dit onderwerp in gesprek blijft met je kind, zodat hij of zij aan kan geven wanneer ze zich niet fijn voelen bij de situatie. Het kan al om kleine dingen gaan, bijvoorbeeld dat ze doordeweeks het liefs bij de ene ouder zijn omdat ze daar beter hun huiswerk kunnen maken.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen