Co-ouderschap


Co-ouderschap

Co-ouderschap na scheiden
Bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, moet extra veel geregeld worden. Zo moet er een ouderschapsplan worden opgesteld waarbij alles over de zorg en opvoeding wordt vastgelegd. Je kunt er dan samen met je ex-partner voor kiezen om een co-ouderschap aan te gaan. Dit wil zeggen dat de ouders niet meer bij elkaar zijn, maar de kinderen wel samen opvoeden.

Hoe werkt het
Als ouder blijf je verantwoordelijk voor je kind, maar na een scheiding gaat de hele opvoeding van de kinderen er net wat anders uitzien. Bij co-ouderschap wordt eigenlijk de afspraak gemaakt dat beide ouders evenveel werk en kosten op zich nemen als het gaat om de zorg van de kinderen. Dit houdt ook in dat de kinderen even veel bij de ene als bij de andere ouder zijn. De indeling hierin staat jullie vrij. Zo kun je ervoor kiezen dat de kinderen het per week afwisselen.

Gezamenlijk gezag
Een kenmerk van co-ouderschap is dat jullie gezamenlijk betrokken zijn bij de dagelijkse activiteiten van jullie kinderen. Dit komt vooral neer op het feit dat jullie evenveel te zeggen hebben over de opvoeding. Gezamenlijk gezag is niet verplicht, maar wel handig. Het geeft je als ouder het gevoel dat je er in ieder geval niet alleen voor staat en jullie vormen nog duidelijk samen een front.

Eventuele nadelen
Co-ouderschap is voor jullie kinderen waarschijnlijk een ideale situatie na een scheiding, maar toch zijn er een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. In deze vorm van ouderschap hou je veel contact met je ex-partner en dat zal niet altijd even makkelijk zijn. Zeker als hij of zij eenmaal een nieuwe relatie aangaat. Ook is het vrij duur. Alle spullen moeten dubbel aangeschaft worden omdat de kinderen de tijd eerlijk verdelen tussen beide ouders. Ook zit je vast aan het feit dat je dicht bij je ex moet blijven wonen, omdat de kinderen vanuit school makkelijk naar beide woningen moeten kunnen komen.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen