Onderhoudsplicht


Onderhoudsplicht

7812361872567182653

Plicht elkaar te onderhouden na scheiding
Ook na een scheiding ben je als ex-echtgenoten verplicht om elkaar te onderhouden. Dit wordt de onderhoudsplicht genoemd. Deze geldt alleen als je getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad. Het kan voorkomen dat je na de scheiding een zodanig laag inkomen hebt. Door de onderhoudsplicht kun je dan in aanmerking komen voor partneralimentatie.

Partneralimentatie
Deze vorm van alimentatie wordt betaald door je ex-partner. In eerste instantie wordt er gekeken naar jouw behoefte. Dat wil zeggen dat er een bedrag berekend wordt dat jij nodig denkt te hebben om rond te kunnen komen.

Draagvlak van ex partner

Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met het draagvlak van je ex, dat wordt later gedaan. Het kan dus zijn dat het uiteindelijke bedrag lager uitvalt. Het berekenen van de partneralimentatie kun je het beste aan een deskundige overlaten, omdat het een complexe zaak is.

Hoe werkt het verder
In principe spreken jullie gezamenlijk af hoe lang je elkaar financieel ondersteund. Zo kunnen jullie afpreken dat de partneralimentatie stopgezet wordt zodra de ander zichzelf zodanig goed kan onderhouden dat het niet meer nodig is.

Partneralimentatie stopt bij overlijdens

Verder stopt de partneralimentatie automatisch als één van de twee ex-partners komt te overlijden. En mocht je een nieuwe relatie aangaan en gaan trouwen, dan hoef je ex ook geen partneralimentatie meer te betalen. Dit geldt overigens ook als je zonder relatie met iemand gaat samenwonen en gezamenlijk een huishouding hebt.

Alimentatietermijn
Als er niets wordt afgesproken, dan verloopt de alimentatie met een wettelijk vastgelegde termijn. Deze termijn hangt af van de duur van jullie huwelijk en of er kinderen in het spel zijn. Je kunt de alimentatietermijn wel laten verlengen, maar hiervoor moet je een aanvraag indienen bij de rechter. Die aanvraag moet binnen drie maanden na het aflopen van de alimentatieplicht binnen zijn.

Veel gestelde vragen:

 

Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen