Taxeren
Woning taxeren na scheiding
Tijdens de scheiding moeten veel spullen verdeeld worden, waarvan jullie grootste gezamenlijke bezit waarschijnlijk jullie huis is. Afhankelijk of jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn of in gemeenschap van goederen, kan één van de ex-partners het huis overnemen. De andere ex-partner moet dan worden uitgekocht. Voordat de woning kan worden overgenomen, moet deze getaxeerd worden.
Waarom taxeren?
De taxatie van de woning is nodig om duidelijk te krijgen wat precies de waarde van het huis is. Als het huis namelijk overwaarde of onderwaarde heeft, moet de helft daarvan worden uitbetaald aan de ex-partner. Dit hoeft alleen te gebeuren als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen.
Bij de taxatie is de vrije uitkoopwaarde het uitgangspunt. Dit is de waarde die het huis heeft als het zou worden opgeleverd.
Laat het over aan de professionals
Om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat over de taxatie van jullie huis, is het verstandig om een onafhankelijke taxateur in te huren. Die maakt het hele plaatje in orde en zal voor jullie duidelijkheid scheppen over de waarde van het huis en de positie in de woningmarkt. Als dat allemaal gedaan is kunnen jullie over op de overdracht van het huis.
Papierwerk
De kans is groot dat er veel zaken rondom het huis op zowel jouw naam als op die van je ex-partner staan. De belangrijkste daarvan is de hypotheek. Als jij de woning overneemt is het dus belangrijk dat alle tenaamstellingen worden aangepast zodat alle informatie weer klopt als jij de enige eigenaar van het huis wordt.
Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en het huis voor het huwelijk al van jou was, hoeft er waarschijnlijk niet zoveel te gebeuren. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat als je ex een investering heeft gedaan in het huis, hij of zij recht heeft op een deel van de (over)waarde.
Veel gestelde vragen:
- Heb ik voor en na verkoop van de echtelijke woning recht op huurtoeslag?
- Wat zijn de mogelijkheden m.b.t. de echtelijke woning?
- Wanneer heb ik akte van verdeling nodig ?
- Wie mag er in het huis blijven wonen?
- Maakt het nog uit wie de hoofdhuurder is?
- Je hebt samen een koophuis, hoe zit dat als je gaat scheiden?
- Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, wat dan?
Bekijk ook de volgende pagina’s over woning