Wat te doen met de hypotheek bij een scheiding?
Bij een scheiding moeten de spullen van jouw en je ex-partner worden verdeeld. Hieronder valt ook jullie huis en daarmee de hypotheek. Nu kan het met de hypotheek alle kanten op, afhankelijk van wat jullie met het huis gaan doen. Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee moet houden die er kunnen ook flink wat financiële gevolgen zijn.
Hypotheek op één naam
Als je getrouwd bent deel je als koppel meestal de lasten van het huis, dus ook de hypotheek. Bij een scheiding komt het nogal eens voor dat één van jullie in het huis blijft worden. Dan moet de hypotheek op één naam worden gezet. Dit kunnen jullie vaststellen via de akte van verdeling. Het is namelijk niet eerlijk als je ex-partner moet blijven meebetalen aan een huis waar hij of zij niet meer woont.
Regels hypotheek na scheiding
Sinds een aantal jaar zijn de hypotheekregels voor huizenbezitters die gaan scheiden aangescherpt. Dit brengt soms best wat extra lasten met zich mee. Als jullie bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen zijn getrouwd hebben jullie allebei recht op de helft van de waarde van het huis. Als je dus een deel af moet staan als jij in het huis blijft wonen, heb je vaak daarna een extra lening nodig om alles nog te kunnen bekostigen.
Beoordeling bank
Vanwege de scheiding zal de bank opnieuw een inschatting maken van je inkomen om op basis daarvan een nieuwe hypotheek te verstrekken. Hierbij wordt ook naar de waarde van het huis gekeken. Door de aangescherpte regels mag je niet meer zoveel geld lenen als vroeger en dat kan voor problemen zorgen. Laat je daarom goed informeren over de opties. Soms is het beter om het huis te verkopen en de winst te delen, zodat jullie daarna afzonderlijk weer een eigen woning kunnen gaan zoeken.
Veel gestelde vragen:
- Heb ik voor en na verkoop van de echtelijke woning recht op huurtoeslag?
- Wat zijn de mogelijkheden m.b.t. de echtelijke woning?
- Wanneer heb ik akte van verdeling nodig ?
- Wie mag er in het huis blijven wonen?
- Maakt het nog uit wie de hoofdhuurder is?
- Je hebt samen een koophuis, hoe zit dat als je gaat scheiden?
- Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, wat dan?
Bekijk ook de volgende pagina’s over woning