Belasting bij uitkopen
Belastingregels bij uitkopen ex-partner
Als je gaat scheiden dan moeten jullie bezittingen verdeeld worden. Het grootste bezit dat jullie delen is waarschijnlijk jullie huis. Een van de veelgebruikte oplossingen bij een scheiding is dat één van de twee ex-partners de ander uitkoopt. Op die manier kan één van jullie in het huis blijven wonen, wat bijvoorbeeld fijn is voor de kinderen. De Belastingdienst heeft ook wat regels wat betreft het uitkopen van je ex-partner.
Aftrekbaar van de belasting
Als je je partner uit moet kopen, dan is de kans groot dat ook de hypotheek van het huis verhoogd moet worden. Soms kun je namelijk de afkoop via spaargeld regelen, maar die optie is er niet altijd. Het verhogen van de hypotheek komt dan vaak als tweede keuze. Hier zijn de regels tegenwoordig wel een flink voor aangescherpt, dus je moet eerst uitzoeken of die verhoging überhaupt mogelijk is. De Belastingdienst ziet dat geld dat nu extra moet worden uitgegeven wel als onderdeel van de aankoop van een eigen woning. Daarom is het verhogen van je hypotheek aftrekbaar bij je belastingaangifte.
Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek kun je na een scheiding wel doen, maar daar zitten wel weer regels aan vast. Stel dat jullie in gemeenschap van goederen waren getrouwd en jullie verkopen het huis voor vier ton, hier wordt uitgegaan van een verkoop met winst.
De Belastingdienst heeft staan dat je een woning had van twee ton. Als je vervolgens een nieuw huis koopt dat duurder is dan twee ton, dan moet je de overwaarde inbrengen om de hypotheekrente te kunnen aftrekken.
Laat je informeren
De hypotheekregels zijn voor huizenbezitters die gaan scheiden zijn de afgelopen paar jaar flink aangescherpt. Dus ook bij het uitkopen van je ex-partner moet er met veel zaken rekening gehouden worden. Laat je daarom in dit proces goed informeren om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt.
Veel gestelde vragen:
- Heb ik voor en na verkoop van de echtelijke woning recht op huurtoeslag?
- Wat zijn de mogelijkheden m.b.t. de echtelijke woning?
- Wanneer heb ik akte van verdeling nodig ?
- Wie mag er in het huis blijven wonen?
- Maakt het nog uit wie de hoofdhuurder is?
- Je hebt samen een koophuis, hoe zit dat als je gaat scheiden?
- Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, wat dan?
Bekijk ook de volgende pagina’s over woning