Woning
Scheiding en het huis: wat staat er te gebeuren
Bij een scheiding is het huis een van de grootste bezittingen waarover jullie het eens moeten worden. Het is vaak de plek waar jullie een leven hebben opgebouwd, dus het zal veel emotionele herinneringen met zich meebrengen. Toch moet er een besluit genomen worden wat ermee gaat gebeuren. Er zijn meerdere scenario’s die kunt overwegen.
Overwaarde of onderwaarde
Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dan is de verdeling eigenlijk simpel: ieder krijgt de helft. In geval van een koophuis moet er dan gekeken worden naar de overwaarde of eventuele onderwaarde. Bij overwaarde, wat neerkomt op winst, verdelen jullie dat bedrag. In geval van onderwaarde wordt de schuld tussen jullie verdeeld. Bij een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden is vooraf bepaald wie wat krijgt in het geval van een scheiding. Als de woning dus op jouw naam staat, heb jij recht op de overwaarde. Dat is niet het geval als de waardestijging voortkomt uit gezamenlijke investeringen. Dan moet het geld alsnog onderling verdeeld worden.
Verkopen of uitkopen
Het is zeer waarschijnlijk dat één van jullie in het huis blijft wonen na de scheiding. In geval van een huwelijk met gemeenschap van goederen moet er dan alsnog een verdeling plaatsvinden. Je kunt in dat geval je partner uitkopen en dan blijf jij in het huis wonen. Dat kan overigens alleen als jij de hypotheek alleen op kan brengen. Als dat niet het geval is moet het huis verkocht worden en daarna moet de overwaarde wederom tussen jullie verdeeld worden. Als er bij het uitkopen van een partner overigens sprake is van onderwaarde op het huis, van moet de vertrekkende partner de helft hiervan betalen aan degene die in het huis blijft wonen.
Laat je informeren
Naast de verdeling van over- of onderwaarde hebben jullie ook nog te maken met de lopende hypotheek en andere zaken omtrent jullie huis. Het is daarom handig om een adviseur in de arm te nemen die jullie bij het proces helpt. Op deze manier krijgen jullie ook een duidelijker overzicht van de mogelijkheden.
Veel gestelde vragen:
- Heb ik voor en na verkoop van de echtelijke woning recht op huurtoeslag?
- Wat zijn de mogelijkheden m.b.t. de echtelijke woning?
- Wanneer heb ik akte van verdeling nodig ?
- Wie mag er in het huis blijven wonen?
- Maakt het nog uit wie de hoofdhuurder is?
- Je hebt samen een koophuis, hoe zit dat als je gaat scheiden?
- Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, wat dan?
Bekijk ook de volgende pagina’s over woning