Voorwaarden gesubsidieerde rechtsbijstand
Voorwaarden voor subsidie voor rechtsbijstand
De raad voor de Rechtsbijstand bepaalt of je subsidie kunt krijgen en hoe hoog die dan zal zijn.
op de site staan de tabellen waarin precies staat bij welk inkomen welke subsidies mogelijk zijn. Eigenlijk staat er wat je eigen bijdrage is en niet hoe hoog de subsidie is. Op basis van je inkomen kun je precies zien wat je eigen bijdrage
Inkomen en aanvraag
Bij het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage wordt uitgegaan van uw inkomen. Omdat bestanden van de belastingdienst en van de raad voor Rechtsbijstand zijn gekoppeld weten ze bij de raad precies hoe hoog dat inkomen van je in een bepaald jaar was. Mocht het zo zijn dat je inkomen het laatste jaar drastisch is gewijzigd moet je wel om peiljaarverlegging aanvragen. Dan wordt het laatste jaar gezien als het jaar waarop de eigen bijdrage wordt gebaseerd.
Betalen van eigen bijdrage
het bedrag dat je aan eigen bijdrage moet betalen zul je direct aan je advocaat of mediator moeten voldoen. Daarvoor krijg je een rekening die je moet bewaren in verband met je loonbelastingaangifte. In bepaalde gevallen kun je zelfs voor de eigen bijdrage van je gemeente krijgen in de vorm van bijzondere bijstand. Op de site van je gemeente vind je de voorwaarden.
De toevoeging
De vergoeding die de advocaat of mediator ontvangt noemen we ook wel een toevoeging. De laatste jaren is die toevoeging aanzienlijk lager geworden waardoor advocaten en mediators minder geld krijgen voor hetzelfde werk. Het is raadzaam om voordat je naar een advocaat of mediator gaat alvast wat voorwerk te doen. Kijk wat de dingen zijn waarover jij en je ex-partner het eens zijn en schrijf deze op. Dat scheelt veel tijd en bespoedigt het proces. Gebruik de tijd van een advocaat of mediator ook niet om onderlinge twisten uit te vechten.
Veel gestelde vragen:
Bekijk ook de volgende pagina’s over subsidie