Woonlastenfaciliteit


Woonlastenfaciliteit

Bescherming van je woning
De crisis heeft in alle geledingen van de maatschappij voor veel onrust gezorgd. We hebben allemaal op een of andere wijze wel te maken gekregen met de gevolgen van de crisis. Die gevolgen kunnen ok merkbaar worden met betrekking tot het huishoudpotje waarvan onder anderen de hypotheek moet worden betaald. Vrijwel altijd zijn dat de hoogste maandelijkse lasten en de gevolgen van het niet kunnen betalen kunnen immens zijn.

Een veilige hypotheekvorm
In hoeverre een aanslag op het inkomen door ontslag of om een andere reden invloed heeft op de woonlasten hangt grotendeels af van de hypotheekvorm waarvoor is gekozen bij het afsluiten van de hypotheek. Een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie kan veel problemen vermijden. Er zijn namelijk gevallen waarin je gebruik kunt maken van de woonlastenfaciliteit. Mocht een deel van je inkomen wegvallen dan kun je in enkele gevallen een extra lening krijgen van de NHG. Hiermee kun je dan je maandelijkse lasten verlichten.

De eisen voor een woonlastenfaciliteit
De woonlastenfaciliteit is niet voor iedereen beschikbaar. Er zijn een aantal voorwaarden die van toepassing zijn op de situatie waarin de woonlastenfaciliteit kan worden toegekend. De belangrijkste eis is eigenlijk wel dat je buiten je eigen schuld om ineens wordt geconfronteerd met een lager inkomen. Over het algemeen kun je dat betrekken op de volgende situaties. Je bent buiten je schuld werkloos of arbeidsongeschikt geworden en de uitkering is lager dan het inkomen waarop de aanvankelijke hypotheek is gebaseerd. Ook kan een echtscheiding van invloed zijn op je inkomen. Op de eerste plaats als er sprake is van alimentatie maar ook als bijdrage voor hypotheek vanuit het inkomen van de partner wegvalt. Tot slot kan de woonlastenfaciliteit worden aangesproken bij het overlijden van de partner.

Bekijk ook de volgende pagina’s over de kosten