De kosten van een scheiding
Scheiden is nooit datgene waar je aan denkt als je gaat trouwen. Maar momenteel eindigt een derde van de huwelijken in een echtscheiding. Dat is heel veel als je het vergelijkt met 20 of 30 jaar geleden. Zeker als er sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen kan een scheiding een kostbare zaak worden. Het hangt uiteraard af van de wijze waarop voormalig echtelieden afscheid van elkaar nemen. Het hoeft niet altijd uit te lopen op een vechtscheiding maar zelfs n het geval van een harmonieuze scheiding kunnen de kosten oplopen.
Het convenant
Bij een scheiding zal er in de meeste gevallen een convenant worden opgesteld, een lijst met alle onderlinge afspraken die verband houden met de scheiding. Maar ondanks deze overeengekomen afspraken kan vanuit de overheid een aantal afspraken worden overruled. En dat is dan lastig als een van de partijen onverwacht wordt belast met niet voorziene kosten.
Kosten na de scheiding
De kosten van een scheiding zijn dus lang niet alleen de bedragen die moeten worden betaald om de scheiding werkelijk vast te laten leggen. Die kosten zijn redelijk in beeld maar het gaat veelal om de invloed van een scheiding op bijvoorbeeld de waarde van een huis of op het inkomen van een van beide na de scheiding. Want als een huis moet worden verkocht onder de hypotheekwaarde zal er een schuld komen te liggen op beide partijen. In het geval van alimentatie kunnen die kosten nog jarenlang van invloed zijn op het inkomen van degene die de alimentatie dient te betalen.
Onverwachte kosten
Niet ongebruikelijk is de situatie dat er na een scheiding ineens allerlei zaken aan het licht komen die niet waren ondergebracht in een convenant. Een vergeten creditcard, zakelijke afspraken die van invloed zijn op beide partijen en contracten die ineens boven tafel komen.
Bekijk ook de volgende pagina’s over de kosten