Kinderen
Begeleiding kinderen bij scheiden
Scheiden is nooit leuk, maar als er kinderen in het spel zijn, is er veel waar jij als ouder rekening mee moet houden. Op de eerste plek is de scheiding zelf al een behoorlijke klap voor de kinderen en als zij gedurende het proces niet goed begeleid wordt, kunnen zij daar in de toekomst nog behoorlijk last van krijgen.
Help je kind
Hoe je kind op de scheiding reageert is compleet afhankelijk van de leeftijd, maar ook het karakter. Sommige kinderen kunnen er beter mee omgaan dan anderen. Je kunt best verwachten dat je kind grenzen gaat opzoeken, want er is veel woede en verdriet. Soms is het dan beter om ze gewoon even te laten gaan, dan dat je ze gaat corrigeren. Als ze hun emoties moeten gaan opkroppen, dan is dat helemaal niet goed voor de verwerking van de scheiding.
Zet ze niet voor een keuze
Kinderen kunnen tijdens de scheiding het gevoel krijgen dat ze een keuze moeten maken tussen één van hun ouders. Het is dan heel erg belangrijk om ze duidelijk te maken hoe het er in de toekomst uit gaat zien. Als jullie allebei voor de kinderen blijven zorgen, dan moet het voor je kind duidelijk zijn dat ze geen keuze hoeven maken. Dit ligt natuurlijk anders als de scheiding noodzakelijk is omdat één van de ouders niet in staat is om het kind op de voeden. In dat geval moet je je kind goed uitleggen wat er gaande is.
Blijf met ze praten
Communicatie is het allerbelangrijkste in een scheiding. Praat met je kinderen over wat er allemaal te gebeuren staat, zodat ze niet voor onverwachte veranderingen komen te staan. Op deze manier kunnen ze zichzelf ook beter voorbereidingen op de toekomstige gezinssituatie en kunnen ze ook al gaan aangeven waar ze zich zelf het fijnst bij voelen. Mocht het tijdens de scheiding erg zwaar voor je zijn om dit allemaal te doen, dan is het geen slecht idee om iemand in te schakelen die je kinderen begeleid in het hele proces. Dit kan een kinderpsycholoog zijn, maar ook een bekende, zoals een familielid. Dit is ook weer geheel afhankelijk van hoe je kind hierin staat.
In Nederland zijn er verschillende instanties die helpen bij het begeleiding van een scheiding zodat deze zo min mogelijk nare gevolgen voor de kinderen hebben. In het volgende filmpje is te zien hoe een jeugdhulp instantie in Amsterdam dit doet.
Veel gestelde vragen:
- Wat kan ik doen als ik mij zorgen maak om een kind in een vechtscheiding?
- Mijn ex-partner gaat emigreren en wil de kinderen meenemen. Kan dit zo maar?
- Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?
- Hoeveel is de kindgebonden budget?
- Co-ouderschap, hoe gaat dat?
- Wanneer moet ik een ouderschapsplan opstellen?
- De omgangsregeling: hoe vaak zijn de kinderen bij de andere ouder?
- Wat is een ouderschapsplan?
- In sommige gevallen is het beter dat het kind geen contact meer heeft met de een van de ouders, hoe gaat dat precies?
- Waar gaan de kinderen wonen?
- Wat moet ik regelen voor de kinderen als ik ga scheiden?
- Hoe maak je een goed ouderschapsplan?
- Kan een van de ouders alleen het gezag over een kind krijgen?
- Hoe wordt de zorg voor kinderen in de vakanties en feestdagen verdeeld?
Bekijk ook de volgende pagina’s over kinderen
- Kinderen
- Scheiden met kinderen
- Omgangsrecht
- Omgangsregeling
- Omgangsregeling wijzigen
- Onderhoudsplicht
- Fusiegezin
- Co-ouderschap
- Co-ouderschap stopzetten
- Kinderbescherming bij scheiden
- Ouderschapsplan
- Ouderverstoting
- Zorg en opvoeding
- Vakantie- en feestdagenregeling
- Birdnesting
- Emotionele gevolgen
- Tips voor ouders
- Tips voor je kinderen