Wat is mediation?
Wat is mediation?
Wanneer twee partijen in een conflict belanden dan is het vaak nodig om een derde, neutrale partij erbij te betrekken die u kan helpen met het zoeken naar een oplossing van het conflict. Mediation is de naam voor deze vorm van conflictbemiddeling.
Waarom mediation?
De oplossing die gevonden moet worden moet eveneens aanvaardbaar zijn voor alle partijen. Dat wil zeggen dat een partij niet zomaar in kan zetten op één specifieke oplossing, er zullen hoe dan ook compromissen gesloten moeten worden. Mediation kan ook worden toegepast in plaats van een rechter. Het is namelijk een minder ingrijpende weg dan de stap naar de rechter en ook nog eens goedkoper dan naar de rechter te stappen. Het kan daarnaast ook nog eens een hoop tijd besparen en heeft in meer dan de helft van de gevallen een geheel of gedeeltelijk goede afloop.
Naar de mediator
Wanneer u besluit te scheiden van uw partner kan een mediator u helpen om de juiste afspraken met elkaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Daar hoort dan ook bij dat er afspraken gemaakt moeten worden over het ouderschapsplan, de te betalen alimentatie als deze van toepassing is en het verdelen van de eigendommen.
Vrijwillig, maar niet vrijblijvend
De deelname aan een mediation is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Wanneer u akkoord gaat met het gebruik maken van mediation dan bent u verplicht om samen aan een oplossing te werken. Iedereen die bij de mediation aanwezig is, moet vertrouwelijk omgaan met de inhoud van de onderhandelingen.
De afspraken
Deze afspraken zullen uiteindelijk op papier komen te staan in een overeenkomst. Omdat mediation een officieel erkende vorm van conflictbemiddeling is wordt aangeraden om te allen tijden zeker te zijn dat de mediator geregistreerd staat bij de Mediators federatie Nederland. Op deze manier bent u er altijd zeker van dat u in zee gaat met een officieel erkende mediator.