Heb ik voor en na verkoop van de echtelijke woning recht op huurtoeslag?
Heb ik voor en na verkoop van de echtelijke woning recht op huurtoeslag?
Wanneer u en uw partner besluiten te scheiden is er altijd de vraag wat er met de gezamenlijke woning gebeurd. Zeker in het geval een koopwoning brengt dit nogal de nodige vragen met zich mee, namelijk wie waar gaat wonen en hoe de koopwoning uiteindelijk wordt verkocht of opgedeeld. Voor velen betekent een scheiding ook een (tijdelijk) andere woning. In verband met de noodzaak dat er direct een woning nodig is, is dit voor veel mensen een huurwoning. Hierop is uiteraard huurtoeslag van toepassing, welke u kunt aanvragen bij de Belastingdienst.
Voorwaarden voor huurtoeslag
Er zijn echter enkele voorwaarden aan verbonden waar u rekening mee behoort te houden alvorens u de huurtoeslag kunt aanvragen. U heeft zowel voor en na de verkoop van de woning, eventueel, recht op huurtoeslag. Het volgende is van belang wilt u in aanmerking komen voor huurtoeslag.
- U moet ingeschreven staan op een ander adres. Vaak gaan partners tijdens de scheiding, of eigenlijk direct na het besluiten tot scheiding uit elkaar. Dat wil zeggen dat u of uw ex-partner zich zo snel mogelijk behoort in te schrijven op een ander adres.
- Daarnaast is er de vermogensgrens. Wanneer u jonger bent dan 65 jaar mag uw vermogen normaliter niet boven de 21.330 euro uitkomen.
- Wanneer u ouder bent dan 65 jaar dan is de grens afhankelijk van het inkomen; hoe lager het inkomen hoe meer vermogen u mag hebben.
- Wanneer u of uw ex-partner wordt uitgekocht door de andere partij met betrekking tot de echtelijke koopwoning, kan het vermogen ook tijdelijk stijgen. Dit moet ook in acht worden genomen bij het aanvragen van huurtoeslag. Essentieel blijft toch het inschrijven op een ander adres, en wel op dat van een huurwoning, welteverstaan. Enkel dan zult u aanspraak kunnen maken op huurtoeslag bij de Belastingdienst, die dan zal bepalen wat de hoogte hiervan is.