Verklaring non-appèl


Verklaring non-appèl

Verklaring non-appèl bij scheiding
Je gaat scheiden. Dat is al behoorlijk vervelend, maar in principe kan alles vlot geregeld worden en kunnen zowel jij als je ex-partner snel weer verder. Toch kan het gebeuren dat niet alles loopt zoals het zou moeten. Jullie staan beiden op het punt om de akte van berusting te ondertekenen, als je ex-partner het opeens niet eens is. Dan wordt het tijd voor een verklaring van non-appèl, zodat jij de scheiding alsnog zelf af kan handelen. Hier gaat echter wel het een en ander aan vooraf.

Hoe werkt het
Met de akte van berusting zouden jullie allebei moeten aangeven het eens te zijn met de scheiding, maar het kan dus voorkomen dat je ex-partner er op het laatste moment van af ziet. Bijvoorbeeld omdat hij of zij alimentatie moet gaan betalen en dat niet ziet zitten. Op dat moment hangt het vervolg van de scheiding af van het feit of je ex-partner wel of niet in hoger beroep gaat.

Geen hoger beroep
De akte van berusting moet binnen drie maanden worden ingeleverd. Gebeurt dat niet en is er tegelijkertijd geen hoger beroep ingesteld door je ex? Dan kun je een verklaring van non-appèl halen en zo de scheiding zelf afronden. In Nederland heb je namelijk geen toestemming van je partner nodig om te scheiden, dit kun je op deze manier uiteindelijk zelf doen. Met de verklaring van non-appèl schrijf je de echtscheiding in bij de gemeente en dan is alles rond.

Wel hoger beroep
Mocht je ex-partner toch besluiten om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, bijvoorbeeld vanwege die alimentatie, dan ben je gedwongen de nieuwe uitspraak af te wachten. Als jullie het daarna wel eens zijn, kan de scheiding alsnog worden doorgevoerd en of je geen verklaring van non-appèl aan te vragen.