Flitsscheiding
Flitsscheiding
Een flitsscheiding was een manier van scheiden die tussen 2001 en 2009 mogelijk was in Nederland. De procedure van deze scheiding werd op zo’n manier geregeld dat het snel achter de rug was, zonder dat er een rechter aan te pas zou komen. Tegenwoordig worden er via internet nog wel zogenaamde flitsscheidingen aangeboden, maar die komen niet overeen met de manier die vroeger gebruikt werd.
Geregistreerd partnerschap
De procedure van een flitsscheiding nam slechts enkele dagen in beslag. Eerst ging je naar de gemeente om je huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Als dat dan rond was, liet je samen met je ex-partner vervolgens het geregistreerd partnerschap ontbinden via een advocaat of notaris. Op die manier hoefde je niet langs de rechter en was je met een paar dagen officieel gescheiden. De verdere afspraken tussen het koppel, zoals de financiën, werden vastgelegd in een convenant dat werd ondertekend bij een advocaat.
Afschaffing
Uiteindelijk werd door de Tweede Kamer besloten dat deze manier van scheiden afgeschaft moest worden. Vaak bleven veel dingen niet goed geregeld, zoals de verdeling van gemeenschappelijke spullen. Ter compensatie van het afschaffen van de flitsscheiding werd wel geregeld dat koppels zonder minderjarige kinderen op een simpelere manier moesten kunnen scheiden.
Nadelen
Hoewel een flitsscheiding een erg handige en snelle procedure was, zaten er toch veel nadelen aan. Zo werd niet alles goed vastgelegd, zoals de rechten van je ex-partner. Ook werd deze scheiding niet in alle landen erkend, wat vrij onhandig kan zijn, zeker als je in de toekomst weer zou willen trouwen. Wel was het een goede manier van scheiden als jij en je ex-partner het over alle zaken eens waren en de scheiding snel achter de rug wilden hebben. Tegenwoordig is er dus wel een alternatief voor de flitsscheiding, maar die kan alleen uitgevoerd worden als je geen kinderen hebt, of kinderen die minderjarig zijn. Anders zit je alsnog aan het hele traject vast.