Akte van verdeling


Akte van verdeling

Bij een scheiding moeten de spullen die jij en je ex-partner samen bezitten, eerlijk worden verdeeld tussen jullie beiden. Het belangrijkste en grootste bezit is meestal het huis. Met een akte van verdeling wordt het huis toegeschreven aan jou of aan je ex-partner. De woning komt dus op één naam te staan.

Hypotheek op één naam
In de meeste gevallen deel je als koppel de lasten van het huis, dus ook de hypotheek. Als bij een scheiding het huis op naam van één van de twee komt te staan, is het wel zo eerlijk dat de ander geen financieel last meer heeft van het huis. Daarom zorgt de akte van verdeling ervoor dat alle vaste lasten die bij het huis horen overgedragen worden op degene die eigenaar wordt. Als er bijvoorbeeld een spaarrekening aan de hypotheek is verbonden, dan wordt dar apart geregeld hoe dat geld wordt verdeeld.

Verplicht ondertekenen
Het kan zijn dat jij en je ex-partner al een regeling hebben getroffen waardoor alle spullen zijn verdeeld zoals jullie dat willen. Hier kan het huis ook bij zitten, waardoor dat in principe al is vastgelegd. Toch moet de akte van verdeling ondertekend worden, omdat je hiermee ervoor zorgt dat het huis niet meer op jouw of je ex-partners naam staat. Anders blijft één van de twee toch verantwoordelijk voor de bijkomende kosten, terwijl ze zelf al ergens anders wonen.

Akte niet altijd nodig
Stond het huis al voor het huwelijk op jouw naam en is dat in de huwelijkse voorwaarden niet veranderd? Dan hoef je geen akte van verdeling te ondertekenen en blijft alles zoals het was. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan moet de akte wel ondertekend worden omdat het gemeenschappelijk bezit is geworden. In dat geval gaat de eigendom van het huis terug naar degene die het huis voor het huwelijk al in bezit had.