Koude uitsluiting


Koude uitsluiting

Vormen van het huwelijk

Er zijn door de eeuwen heen heel wat vormen van trouwen en in het huwelijk treden geweest. Bepaalde trends die ontstonden gingen altijd hand in hand met het tijdsbeeld van dat moment. Zo is het met alles, dus ook met trouwen.

Een vorm van trouwen die de laatste jaren steeds meer uit de gratie is geraakt is de koude uitsluiting. De kille benaming roept natuurlijk automatisch al een reactie op, maar in verband met de veranderende positie van man jegens vrouw is het nog redelijk te begrijpen hoe dit door de jaren heen zo is veranderd.

Korte uitsluiting 

Koude uitsluiting is in principe een vorm van huwelijkse voorwaarden die tot in de vijftiger jaren zeer populair was. Het houdt in dat iedere vorm van gemeenschap van goederen wordt uitgesloten, punt uit. Dit betekende in het verleden vaak dat na de scheiding de man er goed vanaf kwam terwijl de vrouw straatarm was. De overheid werkte hier destijds ook actief aan mee. Het was nu eenmaal de afspraak en de wet.

Ouderwets niet meer
Tegenwoordig is de positie van de vrouw en hoe die zich verhoudt tegenover de man steeds meer ter discussie komen te staan. Dit heeft ertoe geleid dat koude uitsluiting een slechte naam opbouwde als vrouwonvriendelijk maar het is bij lange na niet altijd even onredelijk als men zou denken.

Het is namelijk vandaag de dag nog steeds een legitieme, toegestane vorm van partnerschap registratie. Zo kan het bijvoorbeeld voor mensen die in bijzondere omstandigheden ervoor willen kiezen om financieel geheel onafhankelijk te blijven. Bijvoorbeeld wanneer beiden een goedlopende zaak hebben en dit graag zo willen houden. Er zullen ongetwijfeld niet veel mensen zijn die iemand dat wilt misgunnen. Of wanneer beiden AOW hebben en wenst dat het vermogen naar de kinderen gaat. Om er maar een paar te noemen.